Miért éppen fából?

A fa, mint levegőszűrő
A promassivholz adatai alapján elmondható, hogy a tömörfa bútorok javítják a belső terek levegő minőségét. A jelenség magyarázata a természetben nőtt faanyag sejtszerkezetében keresendő. A tömörfa bútorok a felszínükön nyitott pórusokon keresztül jelentős mennyiségű káros anyagot képesek megkötni. „ A faanyag levegőszűrőként működik: hatékonyan veszi fel az olyan anyagokat mint a cigarettafüst, oldószerek, nitrogén-oxidok, de még a formadelhidet is megköti és a következő szellőztetésnél ismét leadja „ -írják a honlapot üzemeltető szakemberek.

A fa, mint antiallergén
A helyiség levegőjében jelen lévő káros anyagok és a por szintén felelősek az ipari országokban erőteljesen terjedő allergiás és asztmás megbetegedésekért. A tömörfa csökkenti az allergiás reakciók kialakulását. A fa nem vonzza a port, mivel más anyagokból eltérően nem töltődik fel elektrosztatikusan.

Elektrosztatika
Bizonyított, hogy az elektrosztatikusan feltöltött terek, felületek az embereknél stresszreakciókat válthatnak ki. Ellenben a fa, a sztatikusan nem tölthető fafelület inkább az ellenkező hatást váltja ki

Komfortérzet
Az életterek optimalizálásában, a komfortérzet kialakításában is egyedülálló teljesítményre képes a fa, mégpedig természetesen számítógép-vezérlés és egyéb „kütyük” nélkül.
Ha egy tér fával borított, vagy tömörfa bútorokkal van berendezve, úgy nem muszáj a légnedvességgel külön bajlódni. Hiszen a fa túl nagy légnedvesség esetén felveszi a vizet, majd szárazabb periódusban leadja azt, ezzel is kiegyenlítve a lakótér páratartalmát.

Globális felmelegedés
De itt vannak a környezetvédelmi megfontolások.
A globális felmelegedés hisztériáját és valóságát éljük meg manapság. Az ok a légkör növekvő szén-dioxid-szintje. Egy 150 éves bükkfa ellenben naponta 4 kg szén-dioxidot von el a légkörből. Ha ezt az egész erdőállományra vetítjük, ez óriási mennyiségre rúg. A német erdők számításuk szerint évi 1 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg.

 

butor

Foto:SiKSAY

 

A tömörfa bútorok az összes környezetvédelmi, egészségügyi előnyökön túl még további emocionális tartalmakat is hordoznak: esztétika, időtállóság, javíthatóság, elegancia stb.

 

fatest

Forrás: A fatest háromdimenziós szerkezete

 

A tömörfa összetétele rettenetesen összetett. A legstrukturáltabb felépítéssel a lombosfák bírnak, szerkezetük millió kis üreggel, csatornával, kamrácskával tagolt, ami megalapozza az anyagok nagyon kedvező élettani hatását

Higiénia
Higiénia szempontjából is új tények merültek fel az utóbbi időben:
Vizsgálatokkal igazolták, hogy pl. a gyomor- és bélbetegségekért felelős baktériumok nem képesek életben maradni a nyílt pórusú faanyagon. A nyílt pórusú faanyagok, fafelületek kvázi antibiotikumként funkcionálnak.

massziv

A német tömörfagyártók weboldalukon (www.promassivholz.de)  tulajdonképpen mindent összeszedtek, amit a fa jó tulajdonságairól tudni kell.

 

farakas

A tudatos fahasználat sokat segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben is, hiszen elégetésével nem kerül több szén a légkörbe, mint ami a következő újulat megkötni képes. A bútorok pedig közben széntárolóként funkcionálhatnak. A bútorkészítésnél a fafeldolgozás közben felszabaduló CO2 lényegesen kevesebb, mintha ugyanazt a terméket fémből vagy műanyagból gyártották volna.

Forrás: Magyar Asztalos és Faipar  www.faipar.hu